Sådan plejer du dine fødder

Dine fødder bærer dig hver dag og sørger for, at du kommer smertefrit fra a til b. Derfor fortjener dine fødder den bedste fodpleje.

Mange mennesker glemmer ofte at pleje deres fødder og må døje med hård hud, nedgroede negle og ligtorne.

Der er dog meget, du selv kan gøre for at opnå en god fodpleje. For eksempel skal du sørge for at tørre fødderne grundigt, når de har været våde – især mellem tæerne – for at undgå svamp.

Skyl, tør og smør dine fødder hver dag, og du er kommet langt, når det gælder god fodpleje. Følger du også resten af de følgende ti råd, har du gjort dine fødder en stor tjeneste.

Rådene kommer fra de statsautoriserede fodterapeuter, der har behandlet danskernes fødder i mere end 80 år.

1. Skyl fødderne dagligt

Lunken vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at sæbe udtørrer huden.

2. Tør fødderne grundigt

Fødder skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde kan du forebygge hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.

3. Klip neglene lige over

Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Hvis du har nedgroede negle, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.

4. Brug fodcreme

Smør fødderne ind i creme hver dag, når de er blevet skyllet. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme mellem tæerne, da cremen tilfører ekstra fugt.

5. Hård hud og ligtorne skal fjernes

Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hård hud og ligtorne hos en fodterapeut.

6. Motionér fødderne

Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan f.eks. krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.

7. Åndbare strømper

Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som f.eks. bomuld. Strømper af kunststof som f.eks. nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.

8. Tjek dine sko

Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform.

9. Overvej indlæg

Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan give dig smerter i både knæ og ryg. Derfor kan du have glæde af et indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos en fodterapeut på baggrund af en gang- og fodanalyse.

10. Sko efter gøremål

Din fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.