Sko er vigtige for din fodpleje

Hvad er et par gode sko? Er det ikke individuelt?
Jo, men der findes en række grundregler for godt fodtøj, som du kan bruge til at holde dine fødder sunde og raske.

Vi kender det alle sammen. Følelsen af et par nye sko, der klemmer og gnaver en smule ind i lilletåen eller en søm, der trykker på fodryggen. Måske tænker du, at skoene bare lige skal gås til. Men det er en uvane. Sko skal ikke gås til, de skal sidde lige i skabet med det samme.

I dag kan du købe fodvenlige sko, der er både flotte og elegante samtidig med, at de skåner dine fødder for knyster, hammertæer og hård hud. Du behøver ikke engang altid at gå ind i specialforretninger for at klæde fødderne godt på. Hvis du ser dig for i de almindelige skobutikker, kan du finde sko, der får dine fødder til at smile.

  1. Vælg en garage, der passer Skoen skal passe til foden og ikke omvendt.  Derfor skal du vælge den størrelse og pasform, der passer til din fod. Du kan f.eks. teste formen ved at tage sålen ud og stille dig ovenpå den. Rager foden ud over sålen, er skoen ganske enkelt for lille eller for smal.
  2. Få plads til bevægelse Din fod glider lidt frem og tilbage, når du går. Derfor skal du sørge for, at skoen er stor nok til, at du har et glidetillæg på 5 – 8 mm. så foden ikke støder mod snuen.
  3. Snuden i vejret Når du går, bevæger du tæerne mere, end du tror. Derfor må skosnuder ikke være for lave, da du risikerer, at skoen trykker på dine tånegle og generer dig.
  4. Vælg en sål, der følger foden Almindelige hverdagssko skal være fleksible i sålen, så skoen følger din fod og tillader dig at gå så naturligt som muligt.
  5. Lad foden ånde Vælg sko af læder og andre åndbare materialer, så dine fødder får luft i løbet af dagen. Det forebygger svedige fødder, sure tæer og svamp.
  6. Tag toppen af stødene Din krop har ikke godt af de mange stød, der forplanter sig op gennem kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget. Derfor er det meget vigtigt med en sål, der er stødabsorberende.
  7. Gør plads til hævelse Dine fødder kan blive varme i løbet af dagen og hæve i løbet af eftermiddagen. Det kan derfor være en god idé dels at købe sko, når fødderne er hævede, dels at købe sko med snører eller velcro, så du kan justere dem.
  8. Hold foden på plads En fast hælkappe holder foden på plads, så den ikke skrider ud over sålen og ødelægger din gang. Fast hælkappe er også et must, hvis dine fødder har et særligt behov for støtte.